Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Szlajanka 25 (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47661)

trolik1 24.03.2026 08:52

27/28 dzień wyprawy, 12/13 września. Powrót.
Pogoda była niezachęcająca - może 15 stopni i deszcz na początek dnia. Prognoza dawała lepszą pogodę na Polskę po południu, więc jednak postanowiliśmy jechać i zanocować gdzieś za Śląskiem, może nawet na znanej nam miejscówce pod strzelcami Opolskimi.
Pierwsze kilkadziesiąt kilometrów to była fajna mieszanka szutru i asfaltu w sennych, zlanych deszczem wioskach.
[YOUTUBEHD]TgV1bk3ADkY?si=TZiNwyy8VhNI8mF8[/YOUTUBEHD]
[YOUTUBEHD]5VMPea2BjcA?si=s-U4r2BbTmr6pvIE[/YOUTUBEHD]
[YOUTUBEHD]gfPWLEpy5cI?si=7r7Ue3cvkkg5hbj9[/YOUTUBEHD]
Następnie wjechaliśmy na fajną widokowo drogę H13
[YOUTUBEHD]doizUqaCGw0?si=Pnp3MjoqmcabdTGk[/YOUTUBEHD]
[YOUTUBEHD]0WZZCdjsg1w?si=gy8LxjCKkUHVZkTs[/YOUTUBEHD]
Potem był Sambor i droga z Lwowa do Przemyśla oraz taki znak:
https://lh3.googleusercontent.com/pw...-gm?authuser=0
Po wjeździe do Polski pogoda zaczęła rzeczywiście się poprawiać i jazda autostradą zrobiła się całkiem znośna. Nocleg wypadł nam pod Strzelacami Opolskimi
https://lh3.googleusercontent.com/pw...-gm?authuser=0
Kolejnego dnia było już tylko spokojne telepanie się po autostradzie do Szczecina i tyle:-)
Podsumowanie
Ta wyprawa utwierdziła mnie w przekonaniu, że wcale nie muszę jeździć daleko żeby było fajnie. Nie chce mi się już walczyć z wizami, celnikami, granicami, terminami itd. Jeśli chcę odwiedzić jakiś nowy kraj to wolę wsiąść w samolot i tyle.
Rumunia to przepiękny kraj, który zdecydowanie chcę eksplorować w najbliższych latach. Byłem tam już klika razy na motorze i trekingach, ale ten wyjazd pokazał mi zupełnie nowe oblicze tego górskiego, dzikiego i pięknego kraju. Fajne jest to, że mogę taplać się całymi dniami w błocie i przewracać na górskich kamieniach, a wieczorem leżeć sobie na pachnącej pościeli w cywilizacji. Mogę też nie wracać do cywilizacji całymi dniami, bo mała gęstość zaludnienia tego kraju sprawia, że jest mnóstwo fajnych miejsc na biwakowanie i życie blisko natury.
Ukraina ma wszystko to, co Rumunia:-). W Ukrainie czuję się po prostu dobrze. Nie wiem, jak to opisać - wydaje mi się, że chodzi o poczucie wolności, swobody. Nie wiem. Uwielbiam tam być po prostu. Mam już w głowie pomysł na ten rok - telepanie się ofrołdem między małymi miasteczkami od Medyki do Sygetu Maramurskiego, potem jazda na wschód przez Bukowinę po rumuńskiej stronie i powrót Bukowiną po stronie ukraińskiej. Cisza, spokój, wolność.

rrolek 24.03.2026 11:40

Taaa. Karpaty są bajkowe. Życia nie starczy by przejechać wszystkie zadupia. Ludzie przyjaźni, ceny normalne. No i to co tam dają na talerzach i do napicia samo w sobie warte fatygi w te rejony.

Wegrzyn 24.03.2026 11:55

Dzieki za relacje :)

trolik1 24.03.2026 17:42

Cytat:

Napisał Wegrzyn (Post 903196)
Dzieki za relacje :)

Przyjemność po mojej stronie:-)
pozdrawiam trolik

El Czariusz 24.03.2026 19:39

Miód robią pszczoły;)
Tak... Wschodnie Bałkany, Karpaty i Zakarpacie, to jest to.
Zdrófka.

trolik1 25.03.2026 14:42

Cytat:

Napisał El Czariusz (Post 903262)
Miód robią pszczoły;)
Tak... Wschodnie Bałkany, Karpaty i Zakarpacie, to jest to.
Zdrófka.

Raz tylko przejeżdżałem przez Bułgarię w drodze do Górskiego Karabachu i trochę niedosyt pozostał. Masz może jakieś fajne pomysły na ten kraj?
pozdrawiam trolik

El Czariusz 27.03.2026 10:09

Całe pasmo Starej Płaniny.
Możesz tam 'zniknąć", wtopić się w przyrodę. Bułgaria wyludnia się w podobnym tempie do globusa pl.
W zasadzie oferuje to, co Macedonia i to od niej (Macedonia wsch.) zacząłbym Twoją bułgarską "szlajankę". Zahaczasz o Rodopy. tam naprawdę jest gdzie jeździć. Gdzie bardziej dostępne zbiorniki zaporowe (Bułgaria) to polecam odpoczynek nad woda w tygodniu.

Napisz do Śluzy, ekipa podlaska zdaje się w zeszłym roku rozrabiała tam konkretnie.

matjas 27.03.2026 10:18

2 Załącznik(ów)
Pojeździł trochę po Bółkarskich zadupiach i też mam niedosyt - niemniej z tym euro to zjebali temat po konkrecie :/ bo już nie będzie tanio jak było. A BYŁO! szmać!

Na przykład z niedosytów to dojechałem drogą 842 /jedna z najlepszych jakimi jechałem w życiu/ do parku narodowego Tara - i niestety musiałem już odbić na zachód. Chciałem dalej, na południe. Do Grecji. Liczę, że jeszcze uda się przejechać raz 842 i jednak olać odbijanie na zachód!

Pierwsze zdjęcie wzmiankowane 842 po deszczu - jedno z najlepszych motocyklowych zdjęć moich. No i Tara w oddali. Tu już odbiłem na SW i dalej W.

rrolek 27.03.2026 10:24

W 1980, w pociągu z Przemyśla do Zagórza, pewien emerytowany nauczyciel perorował nam, młodym obwiesiom, że Bułgaria i Rumunia to kraje brudasów i pastuchów. Jak w każdej demagogii było w tym ziarno prawdy, co nie zniechęca mnie po dziś dzień by cieszyć się tymi , jak pisał poeta, cudnymi manowcami.

trolik1 29.03.2026 08:09

Cytat:

Napisał rrolek (Post 903650)
W 1980, w pociągu z Przemyśla do Zagórza, pewien emerytowany nauczyciel perorował nam, młodym obwiesiom, że Bułgaria i Rumunia to kraje brudasów i pastuchów. Jak w każdej demagogii było w tym ziarno prawdy, co nie zniechęca mnie po dziś dzień by cieszyć się tymi , jak pisał poeta, cudnymi manowcami.

Podrozuje wlasnie dlatego, zeby nie musiec polegac na "relacjach" tego typu demagogow.
pozdrawiam trolik

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:44.