Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Szlajanka 25 (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47661)

consigliero 29.03.2026 09:42

Cytat:

Napisał matjas (Post 903648)
Pojeździł trochę po Bółkarskich zadupiach i też mam niedosyt - niemniej z tym euro to zjebali temat po konkrecie :/ bo już nie będzie tanio jak było. A BYŁO! szmać!

Na przykład z niedosytów to dojechałem drogą 842 /jedna z najlepszych jakimi jechałem w życiu/ do parku narodowego Tara - i niestety musiałem już odbić na zachód. Chciałem dalej, na południe. Do Grecji. Liczę, że jeszcze uda się przejechać raz 842 i jednak olać odbijanie na zachód!

Pierwsze zdjęcie wzmiankowane 842 po deszczu - jedno z najlepszych motocyklowych zdjęć moich. No i Tara w oddali. Tu już odbiłem na SW i dalej W.

Zaciekawił mnie ten wpis. Mógłbyś podać koordynaty tego parku narodowego ? Nie mogę znaleźć też takiej drogi. Byliśmy w takim parku ale w innym kraju to było i drogi miały inne oznaczenia

matjas 29.03.2026 20:33

2 Załącznik(ów)
Czejś

Myślę że jedno zdjęcie będzie lepsze niż moja paplanina.
Wzmiankowaną droga idzie granicą na SW od Zvornik do BajinaBaszta.
Jadąc czasami zamiast tylko rozdziawiać gębę zrobię jakąś notatkę i ta zdaje się być informacją pewną.

El Czariusz 29.03.2026 21:43

Zjechałem ten park dość konkretnie. Panoramiczne asfalty (wjazd od Strony), panoramiczne szutry w interiorze. Nawinąłem tam trochę km. Mocno turystycznie region. Stąd pochodzi endemiczny świerk serbski.

consigliero 29.03.2026 21:44

4 Załącznik(ów)
Coś musiałeś pomieszać, dlatego nie mogłem sobie tego zwizualizować. Droga 842 którą pokazałeś jest w Bułgarii i dość daleko od tego parku. W parku narodowym byliśmy tylko wjechaliśmy od Mokrej Góry przez Mitrowac na Tarze . Od skrzyżowania drogi z drogą 170 na Bajina Basta, droga w parku to wąska ścieżka prowadząca gęstym lasem, żadnych widoków. Dopiero zjazd w dół do drogi 172 jest widokowo interesujący. Jadąc od Zwornika być może drogą R454 lub 28 podejrzewam że tam mogłeś zrobić swoją fotkę i w oddali widzieć pasmo górskie z parkiem narodowym z którego zjechaliśmy na dół
https://africatwin.com.pl/showthread...=40915&page=18

Jest też możliwe że droga gdzie zrobiłeś fotkę to jedna ta w Bułgarii ale to musisz sam rozstrzygnąć

El Czariusz 29.03.2026 22:06

Rejon Carewicy, Gawrana w interiorze - tam biegnie kilka panoramicznych dróg szutrowych. Jedną z nich można zjechać z zalewu Zaowine do Mokrej Góry.
Okolice samego zalewu po jego wschodniej stronie, to samo.

matjas 29.03.2026 22:58

Można pojeździć i rozstrzygnąć. Nic nie pomieszałem :) do tego parku miałem jeszcze dobre 30km jak nic a droga ze zdjęciem to było dobra godzinę wcześniej. Bułgaria, jak pisałem wcześniej.
Niemniej - okolica bardzo ładna.
Po wyjeździe w okolice Baszty za góry wjeżdża się w krainę meczetów.
Na stacji zero piwa.

consigliero 30.03.2026 00:12

1 Załącznik(ów)
To w takim razie to nie mogła być droga 842 tylko o jakimś innym numerze. To dla mnie ważne gdybym chciał kiedyś poznać tą fajną drogę.

PARYS 30.03.2026 11:30

Kurde ale przywołaliście wspomnienia... nawet nie wiem czy mam jakieś zdjęcia a nawet jakbym miał to nie wiem jak tu wstawić...

El Czariusz 30.03.2026 12:11

Mogę tylko dodać, że moje bałkańskie (serbsko-macedońskie) wycieczki w 2016/2017 to był zupełnie inny świat niż obecny. Podobnie z Albanią.

Serbię w ciągu tych dwóch lat praktycznie zjechałem całą. Byłem nią zachwycony. Klimatem tworzonym przez ludzi, innymi potrzebami... 7 lat później już tylko rozczarowanie.
A dodam tylko, że 2016-tego po ulicach Belgradu "błąkały" się tysiące inżynierów. Nie był to dla nich kraj docelowy więc nie czuło się specjalnych konsekwencji.

W 2024, w drodze do Macedonii i Albanii uniknęliśmy nocą napadu, tylko dla tego, ze ja śpię jak mysz pod miotłą.

matjas 30.03.2026 14:56

1 Załącznik(ów)
Zlokalizuje miejsce wykonania tej fotki dla Pana Marka :) Jak wrócę.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 05:44.