Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Warsztat - wyposażenie. (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13892)

Dubel 04.08.2025 10:34

Uzywam TengTools

JaTomek 04.08.2025 10:38

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 884929)
No tak, porządny certyfikowany ma szansę trzymać parametry.
Tylko czy zawsze tak jest?
Spotkał się ktoś że drogi markowy też miał odchyłki?
Pyram z ciekawości bo po trochu myślę nad zakupem.
A szkoda mi kasy na "zepsuty" fabrycznie.

A jak chcesz sprawdzić to trzymanie parametrów i uznać że są w akceptowalnym zakresie? Każdy pomiar i urządzenie mają jakiś tam błąd + błąd metody.
Ja mam klucze dwóch firm Bety i Proxxona. Betę kiedyś sprawdzałem co 5 Nm (jest w zakresie 6-36 Nm) i zawsze odczyt był 1-2 Nm poniżej wartości nominalnej. Generalnie dobrze bo nie przekręcisz ;)
Nie polecam na przykład wkrętaka dynamometrycznego proxxona. Zerwałem nim jakiś mały gwint bo był od nowości popsuty. Chyba była to jakaś ich wada bo znajomy opowiadał mi identyczną historię dotyczącą tego samego wkrętaka. Nie reklamowałem bo nie mogłem znaleźć paragonu.

pałeł 04.08.2025 19:37

troche matematyki tylko :D
wszystko juz dawno na YouTube jest kalibracja klucza dynamotrecznego :D

Dzieju 05.08.2025 06:07

Ostatnio miałem okazję używać bitów jonnesway , rozumiem że firma może nie jakaś najwyższej półki ale żeby trzy się obrobiły po 5 wkrętach?
No to już przesada z modeliny zrobili? A może tak się trafiło?
Inne narzędzia z całej fabrycznej skrzynki na kółkach jakoś działają poprawnie.

Cytat:

Napisał JaTomek (Post 884939)
A jak chcesz sprawdzić to trzymanie parametrów i uznać że są w akceptowalnym zakresie? Każdy pomiar i urządzenie mają jakiś tam błąd + błąd metody.
Ja mam klucze dwóch firm Bety i Proxxona. Betę kiedyś sprawdzałem co 5 Nm (jest w zakresie 6-36 Nm) i zawsze odczyt był 1-2 Nm poniżej wartości nominalnej. Generalnie dobrze bo nie przekręcisz ;)
Nie polecam na przykład wkrętaka dynamometrycznego proxxona. Zerwałem nim jakiś mały gwint bo był od nowości popsuty. Chyba była to jakaś ich wada bo znajomy opowiadał mi identyczną historię dotyczącą tego samego wkrętaka. Nie reklamowałem bo nie mogłem znaleźć paragonu.

Rozumiem że każde urządzenie może mieć jakiś błąd , urządzenie pomiarowe sprawdzające też ale tu chodzi nie o 1-2Nm tylko o odchyłki na tyle duże że używanie tych narzędzi mija się z celem.
Tak to mogę sobie ręką dokręcić po co wydawać kasę?
I to jest sedno sprawy.

Pałeł, i to jest pewniejsze niż elektroniczne kostki .

dawid8210 05.08.2025 07:19

Wśród całego pudełka jakichś anonimowych mam kilka sztuk wiha, milwaukee i to one są niezawodne.

pałeł 05.08.2025 08:23

Kostka działa tak samo to się niczym nie różni waga i znane ramię plus pezelucznik

JaTomek 05.08.2025 08:49

Cytat:

Napisał pałeł (Post 885015)
Kostka działa tak samo to się niczym nie różni waga i znane ramię plus pezelucznik

Zgadza się tylko skąd założenie, że kostka jest dokładniejsza? Do domowych prac przy motocyklu gdzie zazwyczaj dużo nie jest używany średniej klasy klucz wystarczy. Wydaje mi się istotne, żeby zakres był raczej węższy niż 20-200Nm.

pałeł 05.08.2025 09:46

Deklaracja producenta ;) ja nawet nie wiem jakie ma dokładności kostka a jakie klucz wiem jak sprawdzić klucz. Używam 2 kluczy dynamo 10-30 i chyba od 40-210 a czy to plus 10+/- Nm dla setki gra jakąś rolę? No nie wiem. Mitsu momety podaje zawsze jako plus minus ileś Nm. Doktyrozowac sie nie ma poco kupujesz kręcisz i już

JaTomek 05.08.2025 10:26

Cytat:

Napisał pałeł (Post 885024)
Deklaracja producenta ;) ja nawet nie wiem jakie ma dokładności kostka a jakie klucz wiem jak sprawdzić klucz. Używam 2 kluczy dynamo 10-30 i chyba od 40-210 a czy to plus 10+/- Nm dla setki gra jakąś rolę? No nie wiem. Mitsu momety podaje zawsze jako plus minus ileś Nm. Doktyrozowac sie nie ma poco kupujesz kręcisz i już

Deklarację producenta to ma każdy ;) a nawet oznaczenie CE ale masz rację kilka % błędu to nie problem.

szynszyll 05.08.2025 16:18

1 Załącznik(ów)
i o to, poza zawezeniem zakresu i poprawieniu dokladnosci, chodzilo. rozmiar ma znaczenie bo czasem jest malo miejsca na prace. wieksze to Proxxon Microclick 30 5-30Nm co ~20 lat dzielnie mi sluzyl i sluzyc bedzie bo na przyklad sruby kontry regulacji luzu zaworowego w XRV, lub sruby trzymajace zebatke na walku to 24Nm a Wurth jest 4-20Nm wiec sie juz nie lapie

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:53.