Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział Producentów i Dostawców (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Audio: kolumny, tunery, wzmacniacze etc (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=36542)

Jarczoq 31.01.2026 23:20

Do jakiej muzy ten sprzęt ?

El Czariusz 01.02.2026 09:39

Do mojego dość drewnianego ucha.
Moje muzyczne zainteresowania są szerokie.
Ale powstaje pytanie, skąd czerpać dobrej jakości nagrania? Z lat dzieciństwa były płyty gramofonowe. Powoli będę szukał tych "właściwych", stąd gramofon też ma być.

Jestem otwarty na wszelkie sugestie (mam nadzieję, że Tomek się nie pogniewa - wątek ożyje nie co.)
Budżet nie duży. Poza kolumnami maks 1500zł.

Widmo80 01.02.2026 10:06

Dobrze jakbyś sprecyzował, jakiego gatunku słuchasz najczęściej.
Np. do rocka czy metalu , lepiej mieć dynamiczne brzmienie z mocą.
Do jazzu, czy disco polo, to lepiej już miękkie brzmienie, ogólnie temat rzeka i nie ma uniwersalnego sprzętu do wszystkiego , jak nie ma uniwersalnego motocykla ( no może afryka :P ) Kwestia indywidualnych upodobań.

consigliero 01.02.2026 10:13

Przecież napisał że ma grać .

El Czariusz 01.02.2026 10:41

Cytat:

Napisał Widmo80 (Post 897713)
Dobrze jakbyś sprecyzował, jakiego gatunku słuchasz najczęściej.
Np. do rocka czy metalu , lepiej mieć dynamiczne brzmienie z mocą.
Do jazzu, czy disco polo, to lepiej już miękkie brzmienie, ogólnie temat rzeka i nie ma uniwersalnego sprzętu do wszystkiego , jak nie ma uniwersalnego motocykla ( no może afryka :P ) Kwestia indywidualnych upodobań.

Motocyklowo...
Taki Golf Country, którym pojadę do kościoła i w kaszubskie błota. Lubię rocka i bluesa. To dwa kierunkowskazy w Golfie. W bagażniku muzyka klasyczna ale w solowym bardziej wydaniu.

Śledząc od jakiegoś czasu wątek domniemam, że da się dobrać coś w założonym budżecie z tomaszowej puli.

Jarczoq 01.02.2026 17:03

Jak ma grać w miarę uniwersalnie, to kumpel ma zestawy aktywne wolno-stojące EA z przedwzmacniaczem Cabre (z sekcją phono). Do tego przyzwoite okablowanie. Całość za relatywnie niewiele. Gramofon, to bardziej skomplikowane, bo dla jednych najtańsza wkładka, to Ortofon za 1700, a dla innego AudioTechnika za dwie stówy i żeby było jasne - różnicę nawet "drewniane ucho" słyszy. Jeśli chodzi o dobrej jakości płyty (jedne i drugie), to na pewno (po za nielicznymi wyjątkami) stare wydania/tłoczenia. Obecnie w miarę często można kupić niedrogo CD bo jest moda na muzę z sieci i płyty zawadzają. Ja tak kupiłem już parę fajnych. Analogi też, ale rzadziej się trafiają. Z nowymi jest taki problem, że winyl jest słabej jakości i niemy rowek smaży fryty, jakby płyta była zajechana (pomijając samą jakość zapisu). Osobiście kupuję od znajomego, który z UK sprowadza hurtowo.

tomekv4 05.02.2026 16:16

phillips fa 880 nieaktualny a Yamaha a720 będzie gotowa w 100% za parę dni

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:55.