Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   BMW (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=179)
-   -   Kącik cycatych BMW GS 100/1100/1150/1200/1250 (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41877)

Adagiio 01.02.2026 16:27

Znawcy od geesów pytanie mam, czy skrzynia biegów w 1150 jest tak samo problematyczna jak w 1100 ? Pytanie dotyczy moto z 2003.

zimny 01.02.2026 17:48

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 897761)
Znawcy od geesów pytanie mam, czy skrzynia biegów w 1150 jest tak samo problematyczna jak w 1100 ? Pytanie dotyczy moto z 2003.

Niech ktoś potwierdzi bo ja żaden znawca tylko zwyczajny użytkownik.. ale o ile mi wiadomo to nie jest. Robi się ją po 150-200 tys. i chyba nie ma takich przypadłości jak wczesne 1100.

matjas 01.02.2026 19:13

Skrzynia jest bezproblemowa ale najprawdopodobniej zdechnie wałek sprzeglowy, wielowypust sprzęgła oraz niemal bankowo wysprzeglik - każda z tych rzeczy unieruchamia moto i powoduje konieczność rozpołowienia - zdjęcia skrzyni czyli pełna demolka.
Do tego nie radzę kupować moto z abs evo.

W życiu nie kupiłbym 1150 bo ma szósty bieg.

Adagiio 01.02.2026 20:11

Dzięki za info, jest taki motorek z uszkodzoną skrzynią, tak twierdzi właściciel, ale nikt tego nie diagnozował i stoi z 10 lat w garażu przywalony gratami. Zostałem poproszony o sprzątnięcie grata, właściciel to kuzyn zięcia więc nie wypada odmówić . Jakby się udało na miejscu ogarnąć to będzie czym jeździć po wyspie. Spojrzałem na używane graty w IT i jest tego sporo, kompletną skrzynie można zabrać za kilkaset euri

kurol 02.02.2026 10:02

3 Załącznik(ów)
Jak sie juz czlowiek upora z tymi francowatymi opaskami na przepustnicach i cala masa wtyczek to Rt 1200 olejak jakby mu kolka pod miska olejowa dorobil calkiem niezle na starosc za balkonik moze robic :)

mishieck 02.02.2026 11:22

Cytat:

Napisał matjas (Post 897778)
Skrzynia jest bezproblemowa ale najprawdopodobniej zdechnie wałek sprzeglowy, wielowypust sprzęgła oraz niemal bankowo wysprzeglik - każda z tych rzeczy unieruchamia moto i powoduje konieczność rozpołowienia - zdjęcia skrzyni czyli pełna demolka.
Do tego nie radzę kupować moto z abs evo.

W życiu nie kupiłbym 1150 bo ma szósty bieg.

Z własnych doświadczeń z 1100 i 1150:
- 1100 z 5-biegową skrzynią jeździ się przyjemniej niż 1150 z 6-tką (mniej wachlowania - lepiej jest w 1150GSA, bo tam 6. ma inne przelożenie)
- 1150 jest po prostu cięższy
- Wysprzęglik jak padnie, to robi się kłopot. Da się go jednak zregenerować ja wysłałem do Zbyszka Gołowicza i mam drugi na półce na zapas
- Wałek sprzęgłowy w 1150 to temat podobny jak wałek zdawczy w Africe. U mnie przy 87 tys. km były już lekkie ślady zużycia (sprzęgło było jeszcze ori, ale musiałem je zmienić, bo poprzedni właściciel oddał moto do serwisu, gdzie jakiś geniusz zalał sprzęgło olejem mineralnym jak w 1200). Dałem tarczę z dłuższym wielowypustem i powinno wystarczyć na kolejne ~100 tys. km.

Matjas, co dokładnie masz na myśli pisząc o EVO?
W 1150 były trzy różne zestawy hamulców:
- Brembo (32 / 34 mm) jak w 1100, montowane w 1150 GS i GSA
- EVO BMW (32 / 36 mm) - późniejsze 1150 GS (opcja) i GSA bez zintegrowanego ABS, tarcze takie same jak przy Brembo
- Tokico BMW -1150GS i GSA wersje ze zintegrowanym ABS, inne (cieńsze) tarcze

Że zintegrowany ABS to zło, to wszyscy wiemy ;)
Ale o samych EVO nie kojarzę, żeby ludzie jakoś szczególnie narzekali.

matjas 02.02.2026 11:31

wspomaganie hebli elektryczne - jak zdechnie nie masz hebli w ogóle. tzn masz ale nie chcesz tym hamować. to był ABS Evo o ile dobrze kojarzę ich nomenklaturę.

w 1150 właśnie chodziło o zbyt krótkie zazębienie tarczy sprzęgła z wałkiem wejściowycm - bywało, że się to obrabiało na okrągło - jak masz przedłużoną flanszę wieloklinu to wspaniale - tak właśnie powinno było być to zrobione w fabryce.
jak pocieknie wysprzęglik to z reguły zalewa sprzęgło i jest po jeździe - bardzo dobrym rozwiązaniem jest wywiercenie w obudowie skrzyni od dołu otworu 2mm w gnieździe wysprzęglika - jeśli zacznie ciec to wycieknie tamtędy a nie powędruje wałkiem po popychaczu do tarczy sprzęgłowej - to też zjebali w fabryce A KIEDYŚ BMW robiło takie 'witness holes' na pompach, czy na połączeniu skrzyni z silnikiem - tylko, że cegła to były motocykle naprawdę zrobione jak NIC innego.

ADAGIO - na zdjęciach te zwłoki to nie jest ani 1100 ani 1150 :D tylko jakiś DOHC RT już IMVHO - niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.
Chyba, że to MORO co stoi jeszcze obok.

EDIT :D - to garaż Kurola :D no ok :D
Kurol weź posprzątaj bo idziesz na pierwsze miejsce w rozpierdolu wyprzedzając mnie o długość pyska a o to naprawdę niełatwo :D :D :D :D

Adagiio 02.02.2026 14:17

Dzięki raz jeszcze za wskazówki, nie mam zdjęć grata, leży na nim kilka warstw rupieci, wiem tylko że jest żółty. Jak uruchomię i przemaluje to wrzucę fotkę, nawet wałkiem go pomaluję bo takiego koloru nie zniosę :haha2:.
Zdrowia.

matjas 02.02.2026 14:52

jak tanio/za darmo to bierz to i sobie ogarniesz. dużą zaletą tych motocykli /1100/1150/ jest, że to się naprawdę łatwo naprawia i z reguły da się zrobić tak, żeby jeździło potem bez problemu. silniki są w tym wszystkim najmniej problematyczne. no i jak katarynka powiem, że WSZYSTKO jest do tych sprzętów - nowe, jeśli nie ma używki lub MUSI być nowe. pod tym względem 1150 jest lepszy bo jak już mówiłem - wałka pośredniego do skrzyni w 1100 już się nie kupi nawet do skrzyń po 1997r czyli tych najlepszych.

mishieck 02.02.2026 14:53

Cytat:

Napisał matjas (Post 897821)
wspomaganie hebli elektryczne - jak zdechnie nie masz hebli w ogóle. tzn masz ale nie chcesz tym hamować. to był ABS Evo o ile dobrze kojarzę ich nomenklaturę.

Czyli chodziło ci o integrala. To było nawet w Long Way Round, jak zjebali operatorowi ABS spawarką w Rosji ;) I hamulców niet - laweta i do domu. Wtedy kupili mu Iża ;)

matjas 02.02.2026 14:59

Niekoniecznie Integral - bo wspomaganie było w tych motocyklach nie tylko w układach integralnych. Ponownie - na ile wiem.
Miałem R1100S 2004 bodaj i tam już było EVO - niesprzężone - był to jeden z powodów dla których pozbyłem się tego motocykla. Hamowanie próbne z wyłączonym silnikiem zrobiłem u mnie na ulicy i mi się odechciało a do tego miałem DWA przypadki kiedy system 'jakby' załączył się na chwilę na rondzie - nie zahamował ale usłyszałem, że aktywował się sam i mi się odechciało mieć takie gówno na pokładzie na wszelki wypadek.
Hamowało to bajecznie - to muszę powiedzieć ale...

W 1100 zarówno w RT jak i GS nie narzekałem nigdy na hamulce i co jak co to w 1100 BMW postawiło poprzeczkę naprawdę na wysokim poziomie na wiele wiele lat i nawet współcześnie te hamulce na ABS2 jeśli są zadbane nie mają się absolutnie czego wstydzić a sam ABS2 jest naprawdę niezawodny.

jak się czytuje ogłoszenia sprzedaży strupów 1100 'usunięto wadliwy fabrycznie ABS' to mnie ogarnia śmiech pusty.

zimny 02.02.2026 15:17

Panowie - a czy przypadłości z wałkiem w skrzyni i to co opisujecie w kontekście sprzęgła, wycieków na sprzęgło w 1100 i 1150 - tyczy się też 1200, późnych tj. DOHC?

Wiem tyle że w 2008 była zmiana łożysk w skrzyni na jakieś większe. Nie słyszałem o jakichś większych problemach ze skrzyniami/sprzęgłami ale wiadomo, różnie to bywa. Co do hamulców to nie mam obaw bo mam już zwykły system tj ABS2 - gdzie jak coś siada to szczotki pompy ABS, które to potrafię niejako naprawić.

matjas 02.02.2026 15:40

Nie podpowiem Ci Zimny - naprawdę nie wiem - wysprzęglik to taka rzeczy, że ZAWSZE w końcu padnie - to co zjebao BMW to brak otworu wypływowego w obudowie żeby ten płyn ewakuować w razie W. Jestem przekonany, że z czasem wysprzęglik w 1200 tez poleci - pytanie co dalej. A może są tak zrobione, że naprawdę nic się nie dzieje.

Na pewno dobrą osobą do podpytania jest Consi - on nie ma co prawda DOHC ale nalatał tam ponad 250kkm więc na pewno ma ugruntowaną opinię.
Osobiście nie słyszałem aby ze skrzyniami w 1200 olejakach działo się coś podejrzanego - na pewno jak to w BMW najlepiej kupować ostatnie roczniki w serii - co do zasady.

kurol 02.02.2026 16:03

Piasta jest luzna w ostatnich rocznikach olejakow rowniez i lubi sie tluc.
Poprawiony niby tlumik drgan skretnych tez tlucze.
I jeszcze te plastiki na ktore nawijaja sie linki przepustnic lubia peknac.
Ja mialem minimalna ilosc brokatu w oleju ze skrzyni,Docent I Zbyszek mowia ze albo to ten nieszczesny tlumik drgan albo ktores lozysko.

matjas 02.02.2026 16:09

Czyli nie ma róży bez ognia.

Jak to pisałem już wielokrotnie - nie ma motocykli bez wad.

kurol 02.02.2026 16:16

Mimo ze w porownaniu do wodniaka olejak wlasciwie nie jedzie to dohc jakos najlepiej mi sie jezdzi

mishieck 02.02.2026 18:13

Cytat:

Napisał zimny (Post 897728)
Stare kowadło zawsze dobre :Thumbs_Up: Ale pokaż to 1300 :D

Zimny, nie wiem czy sens się chwalić. Brzydkie to to, ale jeździ fenomenalnie. Zawias jest super.
Gotowy do jazdy 237 kg.

Silnik chyba wzorowali na KTM bo rzęzi okrutnie w porównaniu do olejakow (1250 chodzi przy nim aksamitnie).
Miała być Afra, ale Honda miała takie czasy oczekiwania, że kupiłem roczne demo z przebiegiem 1500 km za cenę podstawowej Afryki. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...8f0422c968.jpg

matjas 02.02.2026 18:33

Cytat:

Napisał kurol (Post 897893)
Mimo ze w porownaniu do wodniaka olejak wlasciwie nie jedzie to dohc jakos najlepiej mi sie jezdzi

nie jeździłem nigdy wodniakiem ale jeździłem na moim 1100 z kumplem, który miał 1250 a potem 1300 - no i co. No i nic - jechaliśmy razem i wyprzedzaliśmy razem.
pytanie po ch... wiecej mocy naprawdę :/ jeśli w 1200 jest więcej powera niż w 1100 to tylko się cieszyć - mi w GS1100 mocy nigdy nie brakowało do niczego.

inna rzecz jest taka, że obecnie motocykl klasy 750-800 jest uznawany jako entry level. co jest po prostu popierniczone fest.

kurol 02.02.2026 18:50

Mnie starcza w zupelnosci moc 40 paru koni w starym ttr 600 :)
Ale kiedys na swiatlach w Krakowie nauczylo mnie pokory stare volvo w kombi jak 1150 z roboty wracalem,wiec od tej pory mimo ze nie korzystam to wole miec

rrolek 02.02.2026 18:55

No nie wiem. 30 lat myślałem tak samo - jazda w terenie. Wycieczka po Alpach udowodniła, że bez 100 niutow i tyluż kucy ciągniesz się w sznurku aut. No chyba, że wierzysz, że masz 5 żyć.

Melon 02.02.2026 19:02

Cytat:

Napisał rrolek (Post 897919)
No nie wiem. 30 lat myślałem tak samo - jazda w terenie. Wycieczka po Alpach udowodniła, że bez 100 niutow i tyluż kucy ciągniesz się w sznurku aut. No chyba, że wierzysz, że masz 5 żyć.

:Thumbs_Up::) Mocy nigdy za wiele

matjas 02.02.2026 21:04

Cytat:

Napisał rrolek (Post 897919)

to pochwal się co za rakietą tam jeździłeś.

ja nie mówię, że każdy ma mieć 50KM. każdemu według potrzeb.
moim skromnym wszystko powyżej 80KM zapierd... :haha2:

rrolek 02.02.2026 21:09

Rakietą? Bardzo pochlebiasz mojej multiszkaradzie. Toć to oldschool.

matjas 02.02.2026 21:16

no to ja tam widzę 84 łoszadniej siły i tyleż niutków :D tak więc nie jest jakoś bardzo odbiegająca od 1100 z bawarii :D - no może waga trochę robi swoje.

zaznaczam - daleki jestem od licytowania się na moce, niutony i inne takie. nie jestem fanem danych papierowych. jak jedzie i cieszy to może być nawet 25KM.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:48.