Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Yamaha (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=255)
-   -   T7 - czy warto :) (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=41307)

Lucky Luke 07.04.2026 17:28

Cytat:

Napisał matjas (Post 904658)
No wiesz :) na jazdę testową dostałem motocykl BEZ oleju.
Jakiegokolwiek. Wyjechałem na chwilę i wróciłem bo przecież pali się lampka fak!!!
Ktoś go kupił jako testowke z małym przebiegiem świetną. Przecież.

Nie wiem :) łatka jaką ma KTM chyba nie wzięła się ze złośliwości użytkowników. Chyba.

Niedawno z jednego ASO wyjechała tenera bez oleju.
Co to oznacza ?
Mechanik jełopa zapomniał nalać. To nie wina motocykla.

Zresztą Ty kupiłeś T7 bo Ci pasuje, wcześniej kupiłeś małą crf.
Widocznie lubisz wolne motocykle ze słabym zawieszeniem ;) :D

P.S. sorry to tylko żarty PEACE :zdrufko:

garbaty 07.04.2026 17:33

teraz przy 6kkm robiłem serwis zawiasu przedniego w SRC, na tyle wymieniłem sprężynę na hyperpo i zupełnie inne wrażenia z jazdy! Polecam. Jadzia jedzie dzielnie, nie poddaje się i mimo niedociągnięć daje ogrom frajdy! Jak kręci Cię latanie pod 200kmph bierz kata, jak lecisz 130 po świeżo oranym polu albo szutrach, chcesz brodzić po jajka w wodzie i w najgorszym razie będziesz musiał naprawiać moto u Pana Czesia w stodole - bierz tenere

matjas 07.04.2026 18:09

Z tylu też mam hyperpro. Oryginał był za miękki.

Lucky już mi paru mówiło że jeżdżę jak pxxda więc może coś w tym jest :)

rrolek 07.04.2026 18:49

Cytat:

Napisał garbaty (Post 904661)
...jak lecisz 130 po świeżo oranym polu ..... chcesz brodzić po jajka w wodzie ...

Ech, jak bym to na oczy własne zobaczył, zwątpił bym w żale Matiasa za katemem :haha2:

Dredd 07.04.2026 20:00

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 904602)
Dokładnie tak, weź np odkręć śruby kolektora po 40kkm. Szału nie ma materiały marne, strach dokręcać śruby zgodnie z manualem. Regulacja zaworów koszmarna, zabezpieczenie antykorozyjne słabe. Jeździ owszem, ale słabo. Podobała mi się kiedyś t7 bardzo, puki się nie przejechałem- czar prysł.

Ktm jeździ o niebo lepiej, tuareg jeździ lepiej, bmw jeździ lepiej, nawet chińczyki kove i cfmoto jeżdżą lepiej.

Regulacja zaworów faktycznie - koszmar.
Z ostatnim zdaniem zgadzam się w całej rozciągłości, lecz z jednym zastrzeżeniem: DOPÓKI JEŹDZI...

Z mojego skromnego doświadczenia mogę powiedzieć tyle: w BMW wymiana na gwarancji skrzyni biegów oraz akumulatora.
W KTM sam wymieniłem wysprzęglik, bo wiezienie tego do serwisu nawet nie miało sensu (o "drobnych" awariach w stylu obrobione śruby, świecący check engine, urwanym od wibracji ogonie, czy wymianie łożysk w kołach nawet nie warto mówić) .
KTM-a przedałem przy przebiegu, który Tenera zrobiła w sezon...
Mimo tego KTM-a będę pamiętał bardzo dobrze - żaden motocykl nie dawał takiej frajdy z jazdy :rolleyes:

Nie wspominam nawet, co wyczyniały warszawskie serwisy ASO (znów tylko moje doświadczenia): nalany na osłonę silnika olej, oblany olejem kolektor wydechowy, niedokręcona pokrywa zaworów, niedokręcona osłona silnika, zgubione kluczyki do motocykla, itd...

Lucky Luke 08.04.2026 00:56

Cytat:

Napisał Dredd (Post 904674)
Nie wspominam nawet, co wyczyniały warszawskie serwisy ASO (znów tylko moje doświadczenia): nalany na osłonę silnika olej, oblany olejem kolektor wydechowy, niedokręcona pokrywa zaworów, niedokręcona osłona silnika, zgubione kluczyki do motocykla, itd...

Dlatego biedaki którzy mieli przyjemność z ASO przyprowadzają do nas. Może i blondyna kawy nie zaparzy, ale za to regulację zaworów robimy minimum 2dni a nie jak niektórzy dwie godziny.
"Panie dlaczego tak długo przecież w ASO w 2H mi zrobili" :D:D:D

waw 08.04.2026 09:34

Kolega miał w T7 sprężyny progresywne założone, jakaś różnica była.

Ostatnio zainwestował w andrenai rally plus 3cm. Czuć różnicę. Z takim zawiasem mógłbym w T7 iść.

garbaty 08.04.2026 12:56

3cm? To pewnie mu przewody hamulcowe wyrywa przy pełnym rozprężeniu zawiasu? Tam na styk jest

waw 08.04.2026 13:05

Nie wiem, nie wiem... Dopytam przy okazji.
W każdym razie wybiera fajnie. Jakby jakiś USD założył.
Jechałem jego, za chwilę drugą ze standardowym zawiasem, obie były na żwirowni - różnica duża.

Szczotka Racing mu to ogarniał.

garbaty 08.04.2026 20:29

Przecie w Yadźce jest USD. Ja dopiero jutro przetestuję swój zawias po modach Dawida. Już du#a świerzbi :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:55.