![]() |
2 Załącznik(ów)
Cytat:
* Motoz Rallz tył wytrzymała 2.2kkm, mega pałowania po kamieniach we Włoszech a potem Pirenejach. Dla odniesienia na 950SE Michelin wild 140/80 był zużyty bardziej już po 1,2kkm, ale … inna masa, inna moc, i inny rajder. Jak zwykle coś za coś, długi przebieg=twarda mieszanka = na mokrym śliska, długo się dogrzewa. Na ciepło ładnie klei na asfalcie. Po kamieniach, piachu idzie jak zła. W offie nie lubi błota, zakleja się i ślizga z uwagi na twardą mieszankę i sztywny karkas. Na dowód tego ostatniego stwierdzenia, przejechałem ostatnie ca 20km bez powierza w Pirenejach, opona siedziała na feldze cały czas, co prawda mam trzymak, ale siedziała na całym obwodzie. Opona i tak była do śmietnika, a po 7 dniach, nie chciało mi się robić dętki na sam koniec wyjazdu. Może wytrzymała by jeszcze z 500km, ale zaczęła już bardzo wyjeżdżać na zakrętach, no i koniec wyjazdu szwenduro = nowa opona. Może nowa ulubiona na szwenduro w lecie!? * Metzeler mc360 mid hard na przód, chodziła w zestawie z Motoz, i tyle samo wytrzymała (2,2kkm). W offie poprawnie. Na szosie jak na oponę enduro wzorowo. Bardzo długo nie ząbkowała. Przy około 1,5kkm, prawdopodobnie od grzania po zakrętach na czarnym, straciła część kostek w zew rzędach. Trochę wpłynęło to na jej trzymanie na szutrach. Na asfalcie praktycznie bez wpływu. Do tej opony trochę zniechęciły mnie ułamane kostki. Pewnie pompowanie na 1,6 przy zjeździe na asfalt by ograniczyło jej szczerbatość, ale nie mam na to mocy. Załącznik 127982 Załącznik 127983 |
Ktoś miał styczność z Karoo Extreme? Chodzi o potencjalny nalot jaki można na tym zrobić.
|
1 Załącznik(ów)
Kumpel w tym roku założył przód na wycieczke do Maroka (moto Xt 660) i ledwo dojechał na oponie. Na focie nalot ok 2tyś km. Co do tyłu to się nie wypowiem.
|
Dzięki. Mnie o tył właśnie idzie.
|
testował ktoś Motoza TRACTIONATOR ENDURO I/T, jakie przebiegi są do zrobienia? Myślę o założeniu w 690 do Maroka.
https://motoz.com.au/product/tractionator-enduro-i-t/ |
Cytat:
Kiedy to Maroko jedziesz? |
no patrz, czytałem Twojego posta i cos mnie zamuliło, że piszesz o S/T
Planuje druga połowa kwietnia jak wszystko dobrze pójdzie. Co do opony to oczywiście jak będą dostępne do założę Deserta HT ale jak wiadomo z dostępnością jest kłopot albo są po 999zł (za tył) :D Na przód jako opona do Adventure polecam Mitasa E-13, spore przebiegi na tym można robić, mega dobrze sie spisuje na asfalcie (jak na kostkę), na kamcorach (hamada, ostre wapienne skały) mozna spokojnie grzać bez obawy o przebicie gumy. |
Macie moze doswiadczenie z PIRELLI Scorpion XC Mid Hard? Tyl mnie interesuje, czy ta kostka jest ponadprzecietnie wysoka, jak z twardoscia i ogolnie jak to robi?
|
Dość wysoka kostka, w 701 robi 2500-3000km, w 990 1500km z tym że ja lubię mocno odkręcać manetkę.
Opona jest dość twarda , trudno się zakłada ale można nisko z ciśnieniem schodzić |
Panowie, na czym zrobię 5 kkm żeby nie zdechło i dawało rade w terenie. Teren raczej średnio lub mało wymagający i raczej twardo niż miękko. Dojazdówka po czarnym długa (ok 2,5 kkm).
Mam nowy zestaw MT21. Objadę? |
Chyba tylko Motoz. Ja TKC i Dunlopa 908RR zajeżdżam na tyle do całkowitego zera od 3 do 5tys. km w 950. Ale ja dość odkręcam.
Tutaj masz fajne podsumowanie: https://africatwin.com.pl/showpost.p...9&postcount=95 |
To czytałem. TKC odpada a Zylek dość szybko zabił 908. Jak na MT21 objadę to mi styka tylko tego nie wiem.
|
Tak kombinuje co by majtasy rock ridery na italianski TET założyć. Dużo asfaltu, szuterki, trochę kamieni i gruntu. Dadzą radę? Czy jednak Pirelli mt21?
|
Na italie nie trzeba cudów oponiarskich. Okrągłe wystarczą ;)
|
Też mam takie wrazenie.
Jak tam ich nie dojadę to żal mi będzie wyrzucić a tu mi się na nic nie przydadzą ;) |
Zylek widzę że zjechałeś trochę tych opon , ja w 701-ce latam na 6 days , ale wybieram się na Illyria rajd /Czarnogóra,Albania,Grecja,Macedonia /2500km i nie wiem co założyć , organizator sugeruje coś w rodzaju MC360 - jak myślicie dobry wybór /myślałem też o motoz enduro 6/ ? nie mam za bardzo doświadczenia z oponami na kamieniach .
|
Na husie Fe 350 mam zalozne Michelin Tracker. Rysiek to samo na ktm 690. Dają radę w na kamieniach w Albanii.
Pzdr Qter Wysłane z mojego RMX3241 przy użyciu Tapatalka |
Treckery jednak na mokrych kamieniach trzymają słabiutko.
|
Cytat:
Natomiast tył robił (w KTM 690) raczej niskie przebiegi -ok. połowę przebiegu lub mniej porównując z Motoz Desert I/T, czy Mitas E09. |
Na mokrych kamieniach, czy korzeniach to tylko super soft enduro na niskim ciśnieniu zrobi robotę. Ale wiadomo nie będzie przebiegu. Na zawody to można wymieniać nawet codziennie, jak budżet pozwoli. Pytanie czy mogą być takie warunki, bo
na suche kamienie czy inny szuter, to każda guma przejściowa czy nawet twarda, będzie się odpychać. No i medium u każdego producenta to coś innego. Michelin enduro medium dla przykładu, to dla mnie taka przejściówka między medium a soft. Ja do szwenduro wróciłem do Motoz enduro I/T na tyle. Najbardziej agresywna, z rozsądnym przebiegiem z tych co miałem. Robi podobny przebieg jak Rallz a robi znacznie lepiej w terenie. Na przodzie dojeżdżam starcrossy 5 90/100. Fajnie się trzyma w offie i na asfalcie, trochę ząbkuje i wyje, ale nie zauważyłem żeby wpływało to na trakcję. Nie nadaje się na piach, ma gesty bierznik, trzyma w piachu aż za mocno, przez co przód ma tendencję do nurkowania w piach, i nie idzie po wierzchu jak powinien. Poza tym bardzo uniwersalna. Niestety coraz trudniej ją dostać, a kupiłem ją na jakiejś wyprzedaży w śmiesznej cenie, więc szkoda. Jeżdżona na mousse ok 1bar, zrobiła ok 2 tysiące i dalej nie wygląda źle. W sumie to się zastanawiam czy zostawić ją na kolejny wyjazd do Francji, czy zakładać następcę czyli starcrossa 6 hard w tym samym rozmiarze, który już czeka na swoją kolej. |
Na mokrych kamieniach Goldentyre 216 robiła świetnie ale widzę że chyba czymś zastąpiona bo nie ma już w ofercie.
|
Michelin Tracker dluzej u mnie zostanie. Nie schodzi na czarnym i trzyma w terenie. Do idealu tublissa tylko brakuje, ktorego mozna sobie to twardziej to na zupelnie terenowo ustawic... Najbardziej uniwersalna guma jaka mialem do tej pory.
|
Z super miękkich, ale to do enduro a nie do dualsporta to ja mogę polecić X-GRIP Jack The Gripper Soft i Super Soft. metzelera 6 days super soft, mitasa tera force super soft. Każda guma o miękkiej mieszance będzie robić fajnie na mokrych kamieniach czy korzeniach. Ale chyba niektórzy producenci odnoszą się do terenu stosując opis soft lub hard. Wówczas zastosowana mieszanka jest dokładnie odwrotna. Nie pamiętam już którzy, a może mieszam z oponami rowerowymi? może coś pojebâŚałem, jak ktoś kojarzy to może napiszę dla potomności
|
Cytat:
|
A na wyjazd na Bałkany koniecznie musy, czy da się tam na dętkach pojeździć ?
|
To zależy od planu. Jeśli startujesz dla wyniku sugeruje mousy.
|
Cytat:
|
Tylko tubliss na tyl i regulacja na miejscu, od liscia po duza afryke....
|
Nie znam imprezy, ale walcząc o wynik, pewnie trzeba będzie ostro napierd.lać po kamulach. By nie uszkodzić rafki trzeba będzie dowalić ciśnienia. Jaka więc będzie przewaga tublisa nad mousem?
|
tubliss tanszy i nadaje sie do roznej jazdy nawet afryka, wiec jest uniwersalny... Siwy moze sie wypowie... wstawiam u siebie nieodwolalnie, bo od lat widze, ze to dziala.
|
teletubiś działa, sam jestem pod wrażeniem jak dobrze. Przy kolejnej oponie wrzucę do siebie... i jak patrzę na tempo odparowywania MC360 to jeszcze w tym roku nastąpi.
|
Jeśli nie masz kup od razu zestaw do kołkowania opon ;)
|
Cytat:
|
Używał ktoś na przodzie Mitasa TerraForce EX-HT?
|
Zimówki zakładasz?
|
Na 6d które mam już tej zimy nie przejeżdżę. Nowa, na zapowiadanych na ten rok śniegach, jakoś by trzymała. Piszą, że wzmocniona osnowa więc na jakieś bałkańskie kamule wiosną powinna się też nadać. Po trawie i błocie będzie lipa.
Kostka spora więc powinna być w miarę stabilna i trwała. Nie wiem jaka mieszanka gumy, ale jak podobna do starych xt946 winter, to ta opona na bank sezon powina wytrzymać. Cena atrakcyjna. |
Cytat:
|
Ciekawe co to za nowość:
https://skyseba.pl/motoz-opona-140-8...tt/3-32-142059 |
Jako, że motozy outback będą nie wiadomo kiedy to szukam czegość do 950SE na tył. Ma być żywotne jak RallZ ale delikatnie lepiej robić w terenie, choć byłem całkiem zadowolony z Motoza RallZ. Pokładałem nadzieję na Motoz Outback ale szybko się wyczerpały i nie wiadomo kiedy znowu dopłyną do PL.
Ktoś ma jakieś ciekawe propozycje... A i cena musi być dobra tj. do 400zł, bo mniej więcej jest to pułap Motoza. Czy macie coś w tej półce? |
1 Załącznik(ów)
Jak kupiłem 890 miała Motoza RallZ poźniej na chwilę kupiłem Chinczyka ale on nie maił homologacji więc z racji posiadania AC zdjąłem i obecnie mam jak mnie pamięć nie myli
MOTOZ TRACTIONATOR DESERT H/T ale ja mam 150 Generalnie asfalt podobnie do RallZ - trzeba uważać jak mokro, w terenie lepiej ( choć ja za ostro nie latam w terenie) |
Za 400 zet masz 2-2,5 chińczyka,więc sumaryczny przebieg chyba podobny (dochodzi robota łyżkami). Patrząc na bieżnik wyglądają nawet lepiej (terenowo) od Rallyza, co warta mieszanka nie wiadomo. Miałem kumpla co w SWM500 woził do Rumunii na Wandach, ale kontakt się urwał i nie wiem co to warte.
|
Michelin tracker zadziwiająco dobrze się trzyma , daje radę w błocie i piachu , do tego ma chyba homologację
Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka |
Słabo daje radę po kamieniach i generalnie na twardych i śliskich podłożach.
|
Ja wiem, że są chińczyki ale SE wciąga to na śniadanie nosem ;) Motoz wytrzymał całkiem fajnie bo aż 3000km ostrej jazdy.
|
Miałem tą oponę na husce. Po piaskach dobrze, na asfalcie też zadziwiająco dobrze. Jak zaczynało się mokro po błocie, glinie czy trawie już gorzej.
Z czystej ciekawości, po jakich podłożach ganiasz? |
W naszej ekipie podlaskiej, jezdzacej systematycznie balkany wszelakie jako uniwersalna dla kazdego motocykla stal sie Tracker...
dziala bardzo dobrze na lekkich, srednich, a nawet na NAT z tublisem:) |
Cytat:
|
Cytat:
Raczej bardzo mało piasku i kamieni. |
Niewątpliwie Tracker na tył to bardzo uniwersalna opona.
W suchej Bułgarii sprawowała się bardzo poprawnie. Natomiast w mokrej Rumunii czy Macedonii nie było wcale pięknie. Jeżdżę na dętkach, na takich rajzach ciśnienie w husce rzędu 1 w beciaku 0,8 bara. Oceniam ją gorzej od starej S12, ale cóż postęp ma swoją cenę ;) |
Wadą trackera jest to że nie ma 150 ;) - chyba czas sobie wąskie koło dokupić do 890;)
Siwy a jak to z tublisem na asfalcie w Afryce sie sprawuje? Jakie przebiegi Ci to wytrzymuje? |
| Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 00:26. |