Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (https://africatwin.com.pl/index.php)
-   Trochę dalej (https://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Szlajanka 25 (https://africatwin.com.pl/showthread.php?t=47661)

consigliero 29.03.2026 09:42

Cytat:

Napisał matjas (Post 903648)
Pojeździł trochę po Bółkarskich zadupiach i też mam niedosyt - niemniej z tym euro to zjebali temat po konkrecie :/ bo już nie będzie tanio jak było. A BYŁO! szmać!

Na przykład z niedosytów to dojechałem drogą 842 /jedna z najlepszych jakimi jechałem w życiu/ do parku narodowego Tara - i niestety musiałem już odbić na zachód. Chciałem dalej, na południe. Do Grecji. Liczę, że jeszcze uda się przejechać raz 842 i jednak olać odbijanie na zachód!

Pierwsze zdjęcie wzmiankowane 842 po deszczu - jedno z najlepszych motocyklowych zdjęć moich. No i Tara w oddali. Tu już odbiłem na SW i dalej W.

Zaciekawił mnie ten wpis. Mógłbyś podać koordynaty tego parku narodowego ? Nie mogę znaleźć też takiej drogi. Byliśmy w takim parku ale w innym kraju to było i drogi miały inne oznaczenia

matjas 29.03.2026 20:33

2 Załącznik(ów)
Czejś

Myślę że jedno zdjęcie będzie lepsze niż moja paplanina.
Wzmiankowaną droga idzie granicą na SW od Zvornik do BajinaBaszta.
Jadąc czasami zamiast tylko rozdziawiać gębę zrobię jakąś notatkę i ta zdaje się być informacją pewną.

El Czariusz 29.03.2026 21:43

Zjechałem ten park dość konkretnie. Panoramiczne asfalty (wjazd od Strony), panoramiczne szutry w interiorze. Nawinąłem tam trochę km. Mocno turystycznie region. Stąd pochodzi endemiczny świerk serbski.

consigliero 29.03.2026 21:44

4 Załącznik(ów)
Coś musiałeś pomieszać, dlatego nie mogłem sobie tego zwizualizować. Droga 842 którą pokazałeś jest w Bułgarii i dość daleko od tego parku. W parku narodowym byliśmy tylko wjechaliśmy od Mokrej Góry przez Mitrowac na Tarze . Od skrzyżowania drogi z drogą 170 na Bajina Basta, droga w parku to wąska ścieżka prowadząca gęstym lasem, żadnych widoków. Dopiero zjazd w dół do drogi 172 jest widokowo interesujący. Jadąc od Zwornika być może drogą R454 lub 28 podejrzewam że tam mogłeś zrobić swoją fotkę i w oddali widzieć pasmo górskie z parkiem narodowym z którego zjechaliśmy na dół
https://africatwin.com.pl/showthread...=40915&page=18

Jest też możliwe że droga gdzie zrobiłeś fotkę to jedna ta w Bułgarii ale to musisz sam rozstrzygnąć

El Czariusz 29.03.2026 22:06

Rejon Carewicy, Gawrana w interiorze - tam biegnie kilka panoramicznych dróg szutrowych. Jedną z nich można zjechać z zalewu Zaowine do Mokrej Góry.
Okolice samego zalewu po jego wschodniej stronie, to samo.

matjas 29.03.2026 22:58

Można pojeździć i rozstrzygnąć. Nic nie pomieszałem :) do tego parku miałem jeszcze dobre 30km jak nic a droga ze zdjęciem to było dobra godzinę wcześniej. Bułgaria, jak pisałem wcześniej.
Niemniej - okolica bardzo ładna.
Po wyjeździe w okolice Baszty za góry wjeżdża się w krainę meczetów.
Na stacji zero piwa.

consigliero 30.03.2026 00:12

1 Załącznik(ów)
To w takim razie to nie mogła być droga 842 tylko o jakimś innym numerze. To dla mnie ważne gdybym chciał kiedyś poznać tą fajną drogę.

PARYS 30.03.2026 11:30

Kurde ale przywołaliście wspomnienia... nawet nie wiem czy mam jakieś zdjęcia a nawet jakbym miał to nie wiem jak tu wstawić...

El Czariusz 30.03.2026 12:11

Mogę tylko dodać, że moje bałkańskie (serbsko-macedońskie) wycieczki w 2016/2017 to był zupełnie inny świat niż obecny. Podobnie z Albanią.

Serbię w ciągu tych dwóch lat praktycznie zjechałem całą. Byłem nią zachwycony. Klimatem tworzonym przez ludzi, innymi potrzebami... 7 lat później już tylko rozczarowanie.
A dodam tylko, że 2016-tego po ulicach Belgradu "błąkały" się tysiące inżynierów. Nie był to dla nich kraj docelowy więc nie czuło się specjalnych konsekwencji.

W 2024, w drodze do Macedonii i Albanii uniknęliśmy nocą napadu, tylko dla tego, ze ja śpię jak mysz pod miotłą.

matjas 30.03.2026 14:56

1 Załącznik(ów)
Zlokalizuje miejsce wykonania tej fotki dla Pana Marka :) Jak wrócę.

consigliero 30.03.2026 15:15

1 Załącznik(ów)
To nie tak że chcę być tak bardzo upierdliwy. Po prostu chciałbym zrozumieć którą drogę opisujesz jako tą fajną. Bo na razie wyszło mi że mieszasz dwa miejsca. Znam drogi w Bułgarii i nawet po pierwszej wizycie tam, gdy pojechaliśmy na wycieczkę w tajemnicze góry Strandzha, do kanonu naszego rodzinnego języka, trafiło powiedzenie że jedziemy przez tajemnicze góry Strandzha. Powiedzenie to oznaczało przeważnie drogę prowadzoną głównie przez las, ostatniej kolejności odśnieżania, przeważnie z tragiczną nawiązania wzdłuż której nie było absolutnie nic ciekawego do zobaczenia. Nieliczne osady były nieliczne i przeraźliwie puste. Coś w stylu tej ścieżki którą wybraliśmy jako skrót do Guca

Brzeszczot 30.03.2026 15:29

Cytat:

Napisał matjas (Post 904009)
Zlokalizuje miejsce wykonania tej fotki dla Pana Marka :) Jak wrócę.

Zanim wrócisz ,to tu jest zdjęcie zastępcze . Droga jest w Serbii a góry z przodu w Bułgarii 😉https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...f3cb9142ee.jpg

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

matjas 30.03.2026 16:56

Consi na do tych gór co majaczą nie dojechałem. Zwróć na to uwagę :)

Droga ze zdjęcia to odcinek Biełowo-Jundola.

trolik1 01.04.2026 16:36

Pierwszy filmik - Ukraina. Milego ogladania!:-)

consigliero 01.04.2026 17:14

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał matjas (Post 904015)
Consi na do tych gór co majaczą nie dojechałem. Zwróć na to uwagę :)

Droga ze zdjęcia to odcinek Biełowo-Jundola.

Jeżeli te góry do których nie dojechałeś widziałeś z drogi którą jechałeś to nie mogłeś widzieć parku narodowego Tary. Do tego szczegółu cały czas się czepiam jak rzep. Nie mogłeś bo nie jesteś, tak mi się przynajmniej wydaje, dr Kaufmanem :)

"I am a professor of forensic medicine. Believe me, Mr. Bond, I could shoot you from Stuttgart and still create the proper effect."

Jedyne góry albo park narodowy w pobliżu to
https://maps.app.goo.gl/fgMepaRd669iU2Qv8?g_st=ic

No a droga jak dla mnie fajna, jak wiele podobnych w Bułgarii, pewnie powiedziałbym o niej że to tajemnicza droga w górach Stranja

matjas 01.04.2026 17:38

Consi, czytasz ale nie widzisz :) Ta, ona, droga jest znaaaacznie wcześniej. Jeszcze długo jechałem na południe. Może z godzinę, półtorej. I stamtąd zrobiłem zdjęcie onych gór.
To już chyba wszystko się nam porozjeżdżalo ale jak El pisał wcześniej okolica ogólnie jest dość estetycznie zadowalająca więc nie ma co wybrzydzać.

trolik1 01.04.2026 18:40

Mam prośbę coby przenieść posty nieukrainskorumunskie do innego watku:-).
pozdrawiam trolik

Dredd 06.04.2026 21:09

Ja nie z podziękowaniami za super relację, tylko z reklamacją - od 9 strony nie działają filmy z Youtube'a. :(
Może dałoby się z tym coś zrobić?

Mam nadzieję, że nic na ten temat nie było później, bo przerwałem czytanie, żeby z braku filmów niczego nie uronić ze wspaniale opowiadanej historii ;)

trolik1 06.04.2026 21:26

Cytat:

Napisał Dredd (Post 904594)
Ja nie z podziękowaniami za super relację, tylko z reklamacją - od 9 strony nie działają filmy z Youtube'a. :(
Może dałoby się z tym coś zrobić?

Mam nadzieję, że nic na ten temat nie było później, bo przerwałem czytanie, żeby z braku filmów niczego nie uronić ze wspaniale opowiadanej historii ;)

Kurcze myslalem, ze to tylko u mnie:-(

matjas 06.04.2026 21:44

Jeśli popatrzycie na instrukcję wklejania filmów na FAT - i zrobicie tak jak jest tam napisane to niebedzieniczego. Nie wiem co się stało.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:05.