Wyświetl Pojedyńczy Post
Stary Wczoraj, 11:31   #354
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
El Czariusz jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 6 godz 49 min 24 s
Domyślnie Boso ale...

Elewacja zachodnia jest elewacją zabytkową. Od strony głównej - nie do ruszenia.
Ta ściana przyjmuje deszcze itp. Cegła 36cm plus tynk. Opór cieplny na poziomie 0.55. Mokra cegła - jeszcze mniejszy. lepiej operować oporem cieplnym niż lambdą, bo bardziej przejrzysty w "odbiorze".
Wtedy (2018) przepisy mówiły o (bodaj) 3,3 jako normie.
Zatem mój opór cieplny był 6-cio krotnie mniejszy od stosowanej normy.
Krótko... po prostu ciepło mogło tu sobie uchodzić jak Germanie przed Hunami czy Madziarami.

Szukając rozwiązań doczytałem znalazłem trzy. System remmersa, kemi i multipor siki. W remmersie mam porządny, wykonawczy rabat ale... W kemi okazło się pracuje kolega z technikum. Z równoległekj klasy, tego samego rocznika. Kontakt elegancki, rabat maksymalny ale... Mutipor także drogi w cholerę ale...
We Wrzeszczu namierzam gościa, co mu zostało 11m2 tyle, że 6cm i sporo odpadów... By dobić do 3,3 musiałbym mieć min. 10cm a tu 6... Liczę, wynik = 1,5.
Gość proponuje 2/3 ceny Ostatecznie kupuję wsio za 950zł. Kolejny szkopół w tym, że to połowa kosztów. Dochodzi systemowy klej, to drugie tyle, systemowy tynk...

I teraz najlepsze
No z kim to konsultuję?
Z Nadszyszkownikiem aus Dojczland! Nadszyszkownik aud DE - Herr Fassi pragmatycznie komentuje.
Utopisz fchuj kasy w coś, co zwróci się kiedy? On ci nie powie wprost.
Każe ci ta kanalia policzyć! To dobra metoda. Lepsza od współczesnej AI.
Bo bierzesz brulion (kanalia kazała mi taki dziennik budowy założyć, stąd ja wszystko teraz wiem), siadasz i.. liczysz. Obecne zużycie gazu... Kurwa nie wiem... Nie mam danych. Przecież nie będę podstawiał kotła elgazu.

Zwoje ci się gotują, bo rozważasz hipotezy i wychodzi, że po 15-stu latach.
- Za 15 lat będziesz już starym dziadem. Kasę wydaj na to, co bardziej potrzebne.
Fakt... Niemcy już na gazie hulają, a ten z roku na rok coraz bardziej ekologiczny. Obowiązkowo wymiana kotła na gazowy albo prąd. Uśmiechnięte miasto Gdańsk wie w ogóle lepiej, bo tu w cholerę przyjeżdża Niemców a Niemcy jeszcze lepiej wiedzą, co dla nas dobre. No i jeszcze Inspektor Nadszyszkownik z Niemiec. Energetyczny komplet.

Ja tam pełnego zaufania do Niemców nigdy nie miałem. Zwłaszcza do ich pragmatyzmu.
Właśnie mija 7 lat...
Klej zrobiłem sam, tynk zrobiłem sam. Worek firmowy kleju 80zł. Mój - 20. Oczywista musiałem się jakoś dyfuzyjnością zbliżyć, więc do kleju dodałem starte na proszek resztki multiporu (a miałem ich kilka big worków) i... tyle.
W tej technologii starannie należy unikać pustek przy nakładaniu kleju.
Wykleiłem z zakładkami. Ściany wyrównałem bloczkami 5cm. Miałem farta, tu mocno wsparł mnie Biker Bodziem.
Do dzisiaj nie wiem, czy ja Bodzia rozliczyłem? Znaczy Bikera...

W ogóle całe rozliczenie z Bikim to... Wiem tylko, że na bank zapłaciłem za kocioł. To było 4000zł. Na 100% nie rozliczyłem rozdzielacza i wielu, wielu pierdoł... Jak powiedziałem, że kupiłem w żółtozielonym śmietniku ten rozdzielacz... tak szybko musiałem go zwracać. Ja już się nie odzywam. W ciągu tych 6 lat (Biki wszedł w 2019) zawsze słyszałem - jutro. taki bikerowy Mroczek.
Jutro to dziś. Tyle, że jutro.
Szczerze pisząc, to nie wiem, czym sobie na to zasłużyłem.

Może faktem, że jestem taka ofiarą losu? A może to "wina" Strażnika Domowego, która mnie tak dzielnie wspiera? I to ona wzbudza chęć pomocy a ja mam tylko nie przeszkadzać...?
Sam już nie wiem...

Sam już nie wiem, kim ja jestem...
Ja nie jestem wcale krzesłem, ani stołem ani wołem...
Sam już nie wiem, skąd się wziąłem.

Kocham pana panie...

My mamy ze sobą trochę wspólnego.
Też mało kto mnie lubi. Niestety nie mam tej kultury ale kompensuje mój brak Strażnik Domowy.

Dzisiaj przychodzi jej marzenie.
Lodówka! taka prawdziwa, nowoczesna...
Babcina pojedzie na wieś.
Miałem już na tej wsi siedzieć ale... mam stracha. Tam tyle do zrobienia a ja znowu nic nie umiem...

Będzie przerwa w nadawaniu...