Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 09:37   #1411
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
El Czariusz jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 13 godz 57 min 7 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał chomik Zobacz post
Jeśli zatrudniałeś ludzi a nie potrafiłeś zwiększyć przychodu to nie wina tych Ukraińców. Wszystko jedno czy byliby to Polacy czy Ukraińcy problem był w zarządzaniu.
Dzięki!
Jarosław Kaczyński dawał dokładnie takie same rady.

Tak, Consi. Doczytałeś u mnie, że jestem nieudacznikiem. Cieszę się, że doceniasz mój nieudaczny trud.

Ja nie winię Ukraińców. Ktoś ich tu przecież wpuścił, prawda?
Najlepsze jest to, że żaden z was tego nie zauważył. To jest właśnie poziom tego myślenia, o którym wspominam już u siebie, żeby zamknąć temat.

Ale... jesteśmy już na kolejnym etapie, który oczywista dotknie Ukraińców (i dotyka już) znacznie bardziej. I to znowu to samo. Krótkowzroczne myślenie.
Żadnej perspektywy rozwoju.
To te 600 000 niewolników, których ściągnął kaczyński i tusk tylko w ostatnich dwóch latach, któzy są teraz konkurencją dla biednych Ukraińców.

Hodujemy nieudaczników. Ja się wyhodowałem sam. Poniosłem konsekwencje mojego nieudacznictwa i nie zamierzam brać udziału w systemowym hodowaniu następnych,m w trosce o jakieś hipotetyczne, wspólne dobro.
A`'propos tych biednych Ukraińców.
Tego oczywiście nikt nie przewiduje (poza nielicznymi), ze oni wcale nie rozwiązują problemu naszego rynku pracy. Za dekadę wygenerują koszty (generują je wszyscy z powodu piramidy zusowskiej), które w żaden sposób nie pokryją odłożonego (tylko) w czasie) deficytu.

Powtórzę jeszcze raz. Gdyby nie było Ukraińców (czy tam innych) a nierządy nasze myślały perspektywicznie, to stwarzały by warunki do rozwoju nie opartego na socjalu, tylko zwykłej pracy swojej tkance.
I podkreślam definitywnie na koniec. Ja sobie obecnie radzę doskonale jak na swój podły wiek. Tak Chomiku - wyobraź sobie radzę bez pomocy Ukraińców.
Tak Consi. Cieszę się, że Ty sobie radzisz. Że Twoim problem dzisiaj jest trawa w ogródku.

Ja się już tutaj dalej nie będę strzępił. I tak wybierzecie: -1 = 1.

P.S.
Polecam literaturę boso ale w ostrogach. jak robotnik w IIRP miał pracę, to stać go było na utrzymanie licznej rodziny bez pracującej żony. Dlaczego Chomiku teraz tak nie jest, kiedy bezrobocia nie ma? Wtedy to dopiero był wyzysk człowieka przez człowieka.
Moja babcia jako nauczycielka zarabiała 100zł i żyło się jej świetnie mino, że jajko kosztowało wtedy 10gr.
Stary Dzisiaj, 09:50   #1412
chomik

Zapłaciłem składkę :)

Motocykl: RD03 RD07a Tenere700 WR
Przebieg: 666
chomik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 21 godz 44 min 42 s
Domyślnie

Nikt Ciebie nieudacznikiem nie nazwał, sam to zrobiłeś, wątpię aby tak było, ale rozumiem, że chcesz aby czytający mieli takie wrażenie, że my tak robimy. Od czego się odcinam.

Consi ma rację, jeśli pracy było za mało na Was to nie byłeś po prostu w stanie im płacić, proste.

Całkowicie także rozumiem, że może u Ciebie się to nie opłacało i lepiej Ci samemu ok, ale to nie ma tutaj nic wspólnego z kwestią, o której pisaliśmy czyli upadku firm w przypadku braku pracujących (zresztą bardzo dobrze i znaczenie lepiej niż Polacy) Ukraińców.
Myślę, że zatrudniając na przestrzeni 10 lat kilkudziesięciu Ukraińców w ośrodku a w samej firmie kilkuset jestem w stanie więcej powiedzieć niż Twoje doświadczenie z dwoma. Nie ujmując oczywiście temu zdarzeniu.
Stary Dzisiaj, 09:57   #1413
chomik

Domyślnie

Cytat:
Napisał El Czariusz Zobacz post
Dzięki!

Polecam literaturę boso ale w ostrogach. jak robotnik w IIRP miał pracę, to stać go było na utrzymanie licznej rodziny bez pracującej żony. Dlaczego Chomiku teraz tak nie jest, kiedy bezrobocia nie ma? Wtedy to dopiero był wyzysk człowieka przez człowieka.
Moja babcia jako nauczycielka zarabiała 100zł i żyło się jej świetnie mino, że jajko kosztowało wtedy 10gr.
Książkę mam i czytałem, jak i pozostałe Grzesiuka. A wyzysk jest ciągle i niestety, jak i bezsensowne wojny. Mimo wszystko rzeczywistość przedwojenna zasadniczo różni się od obecnych czasów. Wtedy śmierć z głodu była na porządku dziennym, dziś nie występuje. Obecnie w Afryce masz pełny przekrój Polski przedwojennej. Jest lepiej ale człowiek ciągle najlepiej potrafi sobie tylko dopierdalać. No cóż świata już nie zmienię, z tym się pogodziłem, za to mogę to co wokół mnie i staram się.
Stary Dzisiaj, 10:02   #1414
zimiok

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 dni 5 godz 30 min 51 s
Domyślnie

Cytat:
jak robotnik w IIRP miał pracę, to stać go było na utrzymanie licznej rodziny bez pracującej żony. Dlaczego Chomiku teraz tak nie jest, kiedy bezrobocia nie ma? Wtedy to dopiero był wyzysk człowieka przez człowieka.
Matko bosko niebiesko i stu milicjantów!!!!!
Po tym jak uznałeś, że jednym aktem prawnym regulującym stosunki społeczne i gospodarcze powinien być kodeks pracy uznałem, że szkoda czasu, ale to co teraz napisałeś przerosło nawet androny fassiego.
Jak chcesz zdobyć jakieś informacje nt gospodarki II RP to zalecam badania naukowe, a jest tego w literaturze sporo, a nie beletrystykę barda i bajkopisarza (choć trzeba przyznać, że bardzo sprawnego).
zimiok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 10:23   #1415
consigliero
Ajde Jano

consigliero's Avatar

Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
consigliero jest na dystyngowanej drodze
Online: 9 miesiące 2 tygodni 6 dni 22 godz 17 min 56 s
Domyślnie

Cytat:
Dzięki!
Jarosław Kaczyński dawał dokładnie takie same rady.

Tak, Consi. Doczytałeś u mnie, że jestem nieudacznikiem. Cieszę się, że doceniasz mój nieudaczny trud.

Ja nie winię Ukraińców. Ktoś ich tu przecież wpuścił, prawda?
Najlepsze jest to, że żaden z was tego nie zauważył. To jest właśnie poziom tego myślenia, o którym wspominam już u siebie, żeby zamknąć temat.

Ale... jesteśmy już na kolejnym etapie, który oczywista dotknie Ukraińców (i dotyka już) znacznie bardziej. I to znowu to samo. Krótkowzroczne myślenie.
Żadnej perspektywy rozwoju.
To te 600 000 niewolników, których ściągnął kaczyński i tusk tylko w ostatnich dwóch latach, któzy są teraz konkurencją dla biednych Ukraińców.

Hodujemy nieudaczników. Ja się wyhodowałem sam. Poniosłem konsekwencje mojego nieudacznictwa i nie zamierzam brać udziału w systemowym hodowaniu następnych,m w trosce o jakieś hipotetyczne, wspólne dobro.
A`'propos tych biednych Ukraińców.
Tego oczywiście nikt nie przewiduje (poza nielicznymi), ze oni wcale nie rozwiązują problemu naszego rynku pracy. Za dekadę wygenerują koszty (generują je wszyscy z powodu piramidy zusowskiej), które w żaden sposób nie pokryją odłożonego (tylko) w czasie) deficytu.

Powtórzę jeszcze raz. Gdyby nie było Ukraińców (czy tam innych) a nierządy nasze myślały perspektywicznie, to stwarzały by warunki do rozwoju nie opartego na socjalu, tylko zwykłej pracy swojej tkance.
I podkreślam definitywnie na koniec. Ja sobie obecnie radzę doskonale jak na swój podły wiek. Tak Chomiku - wyobraź sobie radzę bez pomocy Ukraińców.
Tak Consi. Cieszę się, że Ty sobie radzisz. Że Twoim problem dzisiaj jest trawa w ogródku.

Ja się już tutaj dalej nie będę strzępił. I tak wybierzecie: -1 = 1.

P.S.
Nie radzę sobie tak jak niektórzy u których trawa jest bardziej zielona. Grzesiuka chyba każdy czytał będąc w naszym wieku co nic nie znaczy w naszych czasach, albo znaczy bardzo niewiele. Widzę że moim dzieciom nie będzie już tak łatwo. Co do biznesu to jako pracownik najemny z małym udziałem, nie miałem dużego wpływu na kierunek rozwoju a teraz staram się aby utrzymać całość na powierzchni. Niestety dobrze już było i teraz staram się realizować zobowiązania i nie zalegać z płatnościami. To powoduje że nie stać mnie na wejście na ten etap gdzie mogę mieć managera który odciążyłby nas od codziennych obowiązków a fakt że do emerytury blisko i nie widzę perspektywy rozwoju ze względu na wspólników to robimy swoje najlepiej jak umiemy, zgodnie z powiedzeniem tak krawiec kraje jak mu materiał staje. Dodatkowo nie widzę wizji wyjścia z impasu, bo nawet nasza córka ma poparcie , albo miała do pewnego czasu, w sposobie pracy, gdzie najważniejszą rzeczą jest insta oraz Facebook a nie praca na miejscu a ja musiałem znaleźć sposób aby zasypywać dziurę w tym niedochodowym przedsięwzięciu a kosztownym ze względu na pracowników i wszelkie Zusy. Etap bycia największym hochsztaplerem w US Stare miasto też miałem, i co z tego że po dwóch latach wygraliśmy sprawę w sądzie. Pani z US która była odpowiedzialna za błędną decyzję pewnie wzięła premię dopracowała do emerytury a my straciliśmy dwa lata w których powinniśmy wejść na ten wyższy etap. Jednym słowem też mógłbym się nazwać nieudacznikiem ale tego nie zrobię, mimo że tak byłoby najprościej. Bo mimo wszystko poświęciłem tej pracy, temu miejscu dużą część życia i pomimo faktu że nikt o tym nie będzie pamiętał za kilka lat to do pewnego momentu było warto. Czy dopracuję do emerytury? Jak sprzedamy firmę to wezmę tylko to co się należy i pewnie będę musiał dojechać na luzie do wieku emerytalnego a było może zostać policjantem lub wojskowym i jak kuzyn bujać się od 15 lat na wolności. No ale tutaj znowu dotykamy tego niemierzalnego, co to tak naprawdę oznacza? A tak z innej beczki to jaki to jest wątek i co ja tutaj robię ?
consigliero jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 10:55   #1416
El Czariusz

El Czariusz's Avatar

Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
El Czariusz jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 dni 13 godz 57 min 7 s
Domyślnie

Chomiku!
O nie.
Ja nazwałem siebie nieudacznikiem dużo wcześniej! W moim własnym wątku.
Wiesz, między prawdą a kłamstwem zawsze znajdzie się kłamstwo dlatego nie mogę siebie nazwać udacznikiem.

Napiszę Ci coś znacznie bardziej ciekawszego.
To może zakłócić trochę obraz mojego nieudacznictwa. Spód mojej ręki wyszło kilkunastu całkiem sprawnych menedżerów.
Jeszcze pracując u mnie rozpoczynali budowy domów itp. Zdecydowanej większości się w życiu powiodło. Z 80% z nich wiedzieć dzisiaj dostatnie życie. Takie na miarę wykształconego rzemieślnika w swoim fachu.

Większość z tej większości miała wspólną cechę. Okradali mnie.
Zajebista sprawa. Czy ja miałem do nich pretensje? Nie... Ja się po prostu wk...
Najpierw na nich ale potem na siebie.
Przecież to ja do tego dopuściłem.
Ale już było za późno. Za późno dla mnie.

Całe szczęście że państwo miało wtedy takich jak ja w dupie. 40% podatek dochodowy, ściągalność należnosci na poziomie 50%.
Było pole manewru, niestety nieudacznictwa wyszło że mnie wtedy jak pęk szydeł z dziurawego wora.

Zimiok... Ja napisałem jaki jest mój punkt. To, że Ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem, to nie jest mój problem.
Ale ostatni raz powtórzę. Zero jakichkolwiek świadczeń dla obcokrajowców poza tymi, który reguluje obecnie kodeks pracy.
Taka jest moja wola.
Czy w kodeksie pracy jest mowa o 800 np.?
Może ja czegoś nie wiem?
To Ty mi udowodnij teraz jakie świadczenia typu 800+ proponuje kodeks pracy. Ok?
Ja na Twoim poziomie nie nadaję.

Osobiście to wysłałbym Ciebie na Ukrainę.
Znalazł byś tam zatrudnienie od ręki. Nie, nie..

Nie na froncie. W dziale tępej propagandy.
Stary Dzisiaj, 12:15   #1417
Szok

Miasto: TKI
Motocykl: TA 700
Szok jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 10 godz 22 min 2 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał chomik Zobacz post

Consi ma rację, jeśli pracy było za mało na Was to nie byłeś po prostu w stanie im płacić, proste.

Całkowicie także rozumiem, że może u Ciebie się to nie opłacało i lepiej Ci samemu ok, ale to nie ma tutaj nic wspólnego z kwestią, o której pisaliśmy czyli upadku firm w przypadku braku pracujących (zresztą bardzo dobrze i znaczenie lepiej niż Polacy) Ukraińców.
Nie no, to są jakieś jaja. Żeby nie powiedzieć szok!
Polacy pracowali i pracują w wielu krajach Europy i w znamienitej większości uznawani są za bardzo dobrych i sumiennych pracowników. Może dlatego że wiedzą za co pracują? Że stać ich na wynajęcie mieszkania, utrzymanie i odłożenie jakiegoś grosza? Może mają normalne umowy o pracę i legalne wynagrodzenie, niepłacone w kopercie pod stołem? Może, może, może....
Przysłowie, "jaka praca taka płaca" można by zapisać ciut inaczej.
Polacy naprawdę potrafią bardzo dobrze pracować!
Niemniej, cieszę się bardzo że dzięki tak wspaniałej kadrze pracowniczej z Ukrainy biznesy kwitną i w związku z tym żadne dotacje z KPO w branży HoReCa, czy jakiejkolwiek innej ich nie interesowały i nie interesują.

El nie napisał że miał mało pracy, tylko miał kiepski zarobek. To subtelna różnica jednak jest. Może mógłby tym pracownikom mniej płacić a może honorowo stwierdził że jeśli go nie stać na godną zapłatę dla pracowników, to ich po prostu nie będzie zatrudniał, niezależnie jakiej by nie byli narodowości.
Szok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 12:59   #1418
chomik

Domyślnie

Cytat:
Napisał Szok Zobacz post
Nie no, to są jakieś jaja. Żeby nie powiedzieć szok!
Polacy pracowali i pracują w wielu krajach Europy i w znamienitej większości uznawani są za bardzo dobrych i sumiennych pracowników. Może dlatego że wiedzą za co pracują? Że stać ich na wynajęcie mieszkania, utrzymanie i odłożenie jakiegoś grosza? Może mają normalne umowy o pracę i legalne wynagrodzenie, niepłacone w kopercie pod stołem? Może, może, może....
Przysłowie, "jaka praca taka płaca" można by zapisać ciut inaczej.
Polacy naprawdę potrafią bardzo dobrze pracować!
Niemniej, cieszę się bardzo że dzięki tak wspaniałej kadrze pracowniczej z Ukrainy biznesy kwitną i w związku z tym żadne dotacje z KPO w branży HoReCa, czy jakiejkolwiek innej ich nie interesowały i nie interesują.

El nie napisał że miał mało pracy, tylko miał kiepski zarobek. To subtelna różnica jednak jest. Może mógłby tym pracownikom mniej płacić a może honorowo stwierdził że jeśli go nie stać na godną zapłatę dla pracowników, to ich po prostu nie będzie zatrudniał, niezależnie jakiej by nie byli narodowości.

No właśnie, zdiagnozowałeś wszystko, tym co napisałeś. Jaka "płaca taka praca" ale jednocześnie podniosłeś wątek, że El miał kiepski zarobek. Na rynku jest tak, że decyduje właśnie ten zarobek, jak zarobisz tak zapłacisz, inaczej musisz się pozbyć pracownika. Co się właśnie stało u niego.

A co do pracowników może większość wyjechała?

No ok zacznijmy płacić tyle ile na zachodzie, ale należy wtedy trzeba podnieść także ceny usług jak na zachodzie. Bo prowadząc biznes % zarobków do przychodów musi mieć wartość aby działalność była rentowna. Wtedy rzeczywiście nie trzeba będzie jechać na zachód, bo euro nie będzie miało takiej siły ja teraz. Zgadzam się na to, jednak przypominam, że wśród ludzi w Polsce jest także budżetówka, emeryci myślisz, że tam nadążą za tą zmianą?

A Polacy dobrze pracują (sam nim jestem) ale ich nie ma do pracy i o tym mówię, a jak są ci co zostali to są słabi, a roczniki 2000 wzwyż to jakaś porażka. Mogę napisać epopeję do podejścia do pracy, czy nawet etapu rekrutacji i jak mają głęboko w dupie pracę i pracodawców. Mam odpowiedzi na ogłoszenia o pracę w postaci 100CV z tego nadaje się do rekrutacji 30, bo da się je przeczytać, mają dane, mają jakieś doświadczenie - chociaż miesiąc, widać, że temu komuś się chciało napisać CV, chęć zarobków nie wykracza powyżej 10k (a są tacy 0 doświadczenia, liceum i wymagania finansowe 10k a zainteresowania to bycie youtuberem). Po wstępnej rekrutacji telefonicznej, mailowej z tego 10 zostaje a potem z tych 10 na rozmowę nikt nie przychodzi, albo nie przyjeżdża. A jak przyjdzie już do pracy to z dwóch polek które pracowały to po miesiącu zostało 0, bo za ciężka praca kelnerki, chociaż to nie karta, szwedzki stół, goście sami się obsługują.
A u mnie pracownik może odkładać 100% zarobków, bo kosztów nie mają, jedzenie, spanie, pranie zapewniam. No i taki efekt, że na 12 osób mam 1 Polkę a reszta wszyscy to Ukraińcy, od lat.
Stary Dzisiaj, 13:14   #1419
Brzeszczot

Brzeszczot's Avatar

Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
Brzeszczot jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 4 godz 4 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Africa Tigg Zobacz post
to ja też powiem, że firma brukarska trzy chałupy ode mnie padła w 2022 roku jak jej jedynych 4 pracowników z Ukrainy pojechało walczyć, właściciel starszy facet nie znalazł już Polaków chętnych do noszenia krawężników i zamknął biznes.
Jak się szuka niewolników a nie pracowników, to właśnie tak kończą januszexy, bo przecież trzeba wygryźć konkurencję obniżając koszty prawda? Właśnie przez takie krótkowzroczne działania . Polacy którzy są ogarnięci i mają fach w ręku byli zmuszeni do emigracji. Jeżeli w firmie cała strategia zatrudnienia wisi na obcokrajowcach bo można było ich w chuja robić i jeszcze dotację zgarnąć to powodzenia życzę , właśnie dostali samoświadomości i firmy nagle bankrutują 😵‍💫😵‍💫😵‍💫 . Nagle zleceniodawca też zorientował się że można mniej zapłacić🤔😉 no to januszex zaczyna jeszcze schodzić z ceny aby mieć robotę . Cudzoziemcy wyjeżdżają bo już mają dość robienia ich w chuja lub zakładają swoje biznesy . następnym krokiem jest kwik że nie ma pracowników z Polski , trzeba zamykać biznes 🤣🤣🤣🤣 tak się dzieje w branży budowlanej i transportowej czy tak jest w innych branżach nie wiem ale się domyślam. Przepraszam ATomku że w tym wątku , ale to się pale nie mieści 😉

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka
Brzeszczot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 13:34   #1420
siwy

siwy's Avatar

Miasto: Białystok
Motocykl: NAT, EXC 450, K-750
siwy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 2 tygodni 3 dni 14 godz 24 min 10 s
Domyślnie

A może by tak przenieść te dyskusje do osobnego tematu? Szkoda Atomkowej roboty żeby taki bałagan zostawiać.

Zasady Postowania